spot_img

Politisk hovedrysten over Forsvarets ageren i sag om Irak-officer

Flere forsvarspolitiske ordførere undrer sig over Forsvarets ageren i sagen om oberstløjtnant Per Hinrichsen. Frygten for at udtale sig risikerer at gå ud over demokratiet, fordi politikerne kun får serveret et glansbillede fra Forsvarets ledelse.

Det skader demokratiet, når ansatte i Forsvaret ikke tør udtale sig af frygt for repressalier. Det mener Dansk Folkepartis Marie Krarup på baggrund af historien om oberstløjtnant Per Hinrichsen, der i oktober blev kaldt hjem fra Kuwait for at have udtalt sig ærligt til pressen om koalitionens problemer med at få den irakiske hær til et kæmpe mod Islamisk Stat.

“Man kan godt blive bange for, om vi som politikere altid er tilstrækkeligt velinformerede, fordi det er problemer med at få de kritiske oplysninger. Folk er meget bange for at udtale sig, og det går ikke. Forsvaret burde gøre noget ved det,« siger Marie Krarup.

Ingen problemer i udtalelser

Hos De Konservative undrer forsvarsordfører Rasmus Jarlov sig over Forsvarets håndtering af sagen. Han understreger, at han ikke kender sagen i detaljer, fordi der er tale om en personalesag og dermed et partsindlæg fra Per Hinrichsens side, som det kan være svært for Forsvarets ledelse at imødegå.

»Men jeg kan ikke se, at der skulle være nogen fortrolige oplysninger i det, som Per Hinrichsen har sagt, og derfor kan jeg heller ikke se, at der skulle være noget problem i de udtalelser, som han er kommet med. Tvært imod synes jeg, at det gavner offentligheden at få et billede af, hvordan tingene står til. Jeg synes, at folk skal have lov at sige, hvordan de ser på situationen i Forsvaret og i Irak, uden at der kommer sanktioner af den grund. Så jeg undrer mig, og jeg synes, at det ser forkert ud,« siger han.

Har pligt til at gøre opmærksom på situationen

Hos SF mener forsvarsordfører Holger K. Nielsen, at Per Hinrichsen bare siger det, som allerede er velkendt stof, at der er store problemer med sikkerhedsstyrkerne i Irak.

“Reaktionen i forsvarstoppen er fuldstændig hysterisk og ude af proportioner i forhold til, hvad han har sagt. Det er direkte dumt, at der sker denne centralisering af kommunikationen. I det her tilfælde er det også Per Hinrichsens pligt at gøre opmærksom på, hvordan det går. Hvis man er ude i en mission, og der kommer en journalist og spørger, så man man jo sige sandheden. Han kan jo ikke sidde og lyve? Han skal sige tingene, som de er,” siger Holger K. Nielsen.

 

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer