I dag for 250 år siden kastede Olfert Fischer skam over flåden

0
Viceadmiral Johan Olfert Fischer (1747-1829) ligger begravet ved Den reformerte Kirke i København. Foto: Forsvaret

Den 30. april 1766 forbrød en ung søløjtnant ved navn Olfert Fischer sig ikke bare mod en ung kvinde. Han kastede også skam over flåden, blev fængslet, retsforfulgt og dømt. Men straffet meget mildt. Læs den opsigtsvækkende historie om virkelighedens Olfert Fischer, som har lagt navn til to af flådens skibe – og dette medie. 

Hvis du besøger København i dag og kommer forbi skuespilhuset i Københavns Havn – kan du passende kaste et blik over mod det, der i daglig tale bliver kaldt “Papirøen”. Det var her på Christiansholm i dag for præcis 250 år siden, at der udspillede sig en vaskeægte skandale.

Fire officerer gennemførte i nærmest fuld offentlighed det, man i dagens pornoficerede verden ville kalde et gang bang. De fik sejlet en ung kvinde fra Nyhavn over, som nok indledningsvis var klar over, hvad hun var bestilt til. Men siden udviklede seancen sig, og det følgende døgn gik rygtet gennem Københavns gader.

Den ene søløjtnant hed Olfert Fischer, og han var bare 18 år. Den aften og nat kastede han skam over flåden og sit eget navn. Han blev fængslet og dømt, men straffen var mild. Degradering i et år. Siden steg han i graderne og endte som viceadmiral med kors og bånd og stjerner på – og et eftermæle som en af Danmarks store søhelte for sit forsvar af København under Slaget på Reden i 1801.

Pudsigt nok, for han spillede ingen stor rolle og blev mest kendt, fordi flåden var god til at glemme og havde brug for en helt, da man skulle navngive et kystforsvarsskib 100 år efter søslaget om København.

Her kan du læse den opsigtsvækkende historie, som udspillede sig den 30. april 1766 i det København, som på mange måder ligner sig selv:

Olfert Fischer var voldtægtsforbryder

 

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer