Russiske jagerfly “angriber” amerikansk destroyer i Østersøen

1

Mandag og tirsdag fingerede russiske Sukhoi Su-24 jagerfly adskillige angreb på den amerikanske destroyer “USS Donald Cook”, som i øjeblikket er på øvelse i Østersøen. Nogle af overflyvningerne foregik i en afstand af 10 m fra broen.

Den amerikanske destroyer “USS Donald Cook” er i øjeblikket på øvelse i Østersøen, hvor den bl.a. øver landinger på dækket med helikoptere fra allierede nationer. Men mandag og tirsdag måtte øvelsen midlertidigt indstilles, da russiske jagerfly dukkede op og fingerede angreb på det amerikanske krigsskib, som lå i internationalt farvand. Det skriver US European Command i en pressemeddelelse onsdag.

“USS Donald Cook blev udsat for gentagne aggressive overflyvninger af russiske kampfly, som passerede tæt på skibet. Den 11. april (mandag) omkring kl. 15.00 var “Donald Cook” i færd med at øve helikopterlandinger på dækket, da to russiske SU-24 kampfly lavede gentagne nære overflyvninger og lave passager tæt om skibet. En af passagerne, som skete mens helikopteren var ved at blive tanket på dækket, blev af skibets kaptajn anset for at være direkte farlig,” skriver US European Command.

Russiske Sukhoi Su-24 fløj i denne uge 10 meter over broen på den amerikanske destroyer "USS Donald Cook", som i øjeblikket sejler rundt i Østersøen. Foto: US European Command
Russiske Sukhoi Su-24 fløj i denne uge 10 meter over broen på den amerikanske destroyer “USS Donald Cook”, som i øjeblikket sejler rundt i Østersøen. Foto: US European Command

Af hensyn til sikkerheden blev al flyvning med helikopteren indstillet, til de russiske fly havde forladt området. Tirsdag den 12. april gentog scenariet sig. Omkring kl. 17.00 ankom en russisk KA-27 helikopter, som cirklede syv gange rundt om den amerikanske destroyer på en måde, som fik kaptajnen til at kalde dens manøvrer for “farlige” og “uprofessionelle”.

40 minutter senere dukkede to SU-24 kampfly atter op i angrebsformation og gennemførte 11 over- og forbiflyvninger i meget lav højde. Trods gentagne henvendelser på både engelsk og russisk svarede flyene og helikopteren aldrig på de amerikanske henvendelser.

“Vi er meget bekymrede over de farlige og uprofessionelle russiske flymanøvrer. Denne attitude har potentiale til en unødvendig optrapning af spændinger mellem lande og kan resultere i misforståelser eller ulykker, som kan forårsage alvorlig skade eller død,” skriver US European Command.

Ifølge US European Command har USA rette henvendelse til russerne ad diplomatiske kanaler for at adressere advarslerne, og det samme sker gennem det militære system.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer