spot_img

Russiske jagerfly “angriber” amerikansk destroyer i Østersøen

Mandag og tirsdag fingerede russiske Sukhoi Su-24 jagerfly adskillige angreb på den amerikanske destroyer “USS Donald Cook”, som i øjeblikket er på øvelse i Østersøen. Nogle af overflyvningerne foregik i en afstand af 10 m fra broen.

Den amerikanske destroyer “USS Donald Cook” er i øjeblikket på øvelse i Østersøen, hvor den bl.a. øver landinger på dækket med helikoptere fra allierede nationer. Men mandag og tirsdag måtte øvelsen midlertidigt indstilles, da russiske jagerfly dukkede op og fingerede angreb på det amerikanske krigsskib, som lå i internationalt farvand. Det skriver US European Command i en pressemeddelelse onsdag.

“USS Donald Cook blev udsat for gentagne aggressive overflyvninger af russiske kampfly, som passerede tæt på skibet. Den 11. april (mandag) omkring kl. 15.00 var “Donald Cook” i færd med at øve helikopterlandinger på dækket, da to russiske SU-24 kampfly lavede gentagne nære overflyvninger og lave passager tæt om skibet. En af passagerne, som skete mens helikopteren var ved at blive tanket på dækket, blev af skibets kaptajn anset for at være direkte farlig,” skriver US European Command.

Russiske Sukhoi Su-24 fløj i denne uge 10 meter over broen på den amerikanske destroyer "USS Donald Cook", som i øjeblikket sejler rundt i Østersøen. Foto: US European Command
Russiske Sukhoi Su-24 fløj i denne uge 10 meter over broen på den amerikanske destroyer “USS Donald Cook”, som i øjeblikket sejler rundt i Østersøen. Foto: US European Command

Af hensyn til sikkerheden blev al flyvning med helikopteren indstillet, til de russiske fly havde forladt området. Tirsdag den 12. april gentog scenariet sig. Omkring kl. 17.00 ankom en russisk KA-27 helikopter, som cirklede syv gange rundt om den amerikanske destroyer på en måde, som fik kaptajnen til at kalde dens manøvrer for “farlige” og “uprofessionelle”.

40 minutter senere dukkede to SU-24 kampfly atter op i angrebsformation og gennemførte 11 over- og forbiflyvninger i meget lav højde. Trods gentagne henvendelser på både engelsk og russisk svarede flyene og helikopteren aldrig på de amerikanske henvendelser.

“Vi er meget bekymrede over de farlige og uprofessionelle russiske flymanøvrer. Denne attitude har potentiale til en unødvendig optrapning af spændinger mellem lande og kan resultere i misforståelser eller ulykker, som kan forårsage alvorlig skade eller død,” skriver US European Command.

Ifølge US European Command har USA rette henvendelse til russerne ad diplomatiske kanaler for at adressere advarslerne, og det samme sker gennem det militære system.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Casey
Læser
Casey
17. april 2016 17:43

Det her er intet mindre end en interessant artikel. Mest fordi den afproever graenser i forhold hvad OLFI egentligt er; et uafhaengigt medie, eller blot et vestligt taleroer (implicit eller eksplicit)?

I min optik er denne artikel intet mindre end et taleroer for vestlig magt. Der stilles umiddelbart ingen spoergsmaalstegn ved om disse russiske handlinger faktisk har fornuftige motiver bag sig, men foelger umiddelbart med paa NATO-vognens udtalelser, fuldstaendigt ukritisk.

Men hvad kunne man saa indvende med?

Tja, man kunne jo starte med at spoerge hvorfor man overhovedet stiller et krigsskib saa taet paa Rusland. Er der en specifik aarsag til at man decideret SKAL lave militaere oevelser klods op af “bjoernen”? Er saadanne oevelser ikke selv provokerende og aggressive?

Derudover kan man spoerge hvorfor russerne ikke verbalt forsvarer disse handlinger. Det kunne maaske have noget at goere med at man er traet af at tale for doeve oerer; og naar verbal kommunikation ikke virker, saa maa man jo proeve med det fysiske. Eller maaske fordi Rusland/Putin ikke faar saerligt meget taletid i vestlige medier.

Jeg saa meget gerne en diskussion omkring det her fra OLFI’s side af.