spot_img

Glædelig jul oven på et annus horribilis

Redaktionen på Olfi ønsker alle læsere en rigtig glædelig jul med et tilbageblik på året 2015, som set i et sikkerhedspolitisk perspektiv blev et annus horribilis.

I ET INTERNATIONALT sikkerhedspolitisk perspektiv spillede kampen mod IS en altoverskyggende rolle, og dens konsekvenser kunne mærkes med al sin gru med terrorangreb i både København og Paris end da ad to omgange i 2015 – begået af islamistiske jihadister i Allahs navn.

I Paris slog de to brødre Said og Cherif Kouachi til den 7. januar, da de maskerede og bevæbnet med automatvåben tiltvang sig adgang til satiremagasinet Charlie Hebdo redaktionslokaler og koldblodigt henrettede 13 personer, mens de råbte “Allau Uakbar” – Gud er stor. To dage senere mistede endnu fire sagesløse personer livet under en gidselaktion begået af brødrene Kouachi og terroristen Amedy Coulibaly. Politiet stormede supermarkedet og alle tre terrorister.

En måned senere kom terroren til København, Omar Abdel Hamid El-Hussein tidligt på aftenen den 14. februar nedskød filminstruktøren Finn Nørgaard foran Krudttønden på Østerbro og siden koldblodigt dræbte den 37-årige Dan Uzan, som stod vagt foran den jødiske synagoge i Krystalgade.

Danske F-16 fly bombede IS i Irak, og i september nåede bølgen af flygtninge fra Syrien også til Danmark. Kort forinden havde Venstre vundet folketingsvalget på bl.a. at love en opbremsning i antallet af flygtninge, men virkeligheden overhalede den nyudnævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen indenom.

I et forsvarspolitisk perspektiv fik den nye forsvarsminister hovedrolle, han nok helst havde været foruden. Som en af Lars Løkke Rasmussens tro væbnere under formandsopgøret året forinden, var det ventet, at den tidligere regionsformand, Carl Holst, fra Sønderjylland ville få en fremtrædende ministerpost. Den måtte han imidlertid forlade hastigt igen efter en række uheldige sager – både på forsvarsområdet, hvor han i en af sine første udtalelser angav en forkert forklaring på Danmarks deltagelse i Irak-krigen og siden måtte gå af, fordi han havde brugt en regionsansat til at føre personlig valgkamp.

I 1992 sagde den britiske dronning Elizabeth under fejringen af sit 40 års jubilæum som monark over det britiske imperium, at året havde været et annus horribilis. Man kunne uden at overdrive fristes til at bruge den samme betegnelse om året 2015. I Danmark og globalt.

Glædelig jul.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer